PŘERUŠOVANÉ HLADOVĚNÍ NEBOLI PŮSTY

Přerušované hladovění neboli půsty

Přerušované hladovění, známé také jako půst, je způsob stravování, který se zaměřuje na cykly mezi časem jídla a časem hladovění. Existuje několik různých přístupů k přerušovanému hladovění, které se liší v délce hladovění.

Můžeme kvalifikovat tři základní možnosti, přerušovaného hladovění – hladovění ob den, celodenní hladovění nebo časově omezená konzumace jídla za den.

Půsty mají různé zdravotní benefity jako například „očistu“ střev a další.

Půsty se používají v rámci redukčních diet, kdy je pro lidi snadnější dosáhnout kalorického deficitu i bez počítaní energetické bilance a to prostým omezením času v rámci dne, kdy je možné přijímat potraviny a kdy nikoli. 

Nejvíce prostudovanou metoda je půst, kdy hladovíte ob den. Tedy 24 hodin jíte a 24 hodin je dodržován půst. Při tomto druhy stravování byly zjištěny pozitivní i negativní účinky na udržení svalové hmoty. To může být zapříčiněno příliš malým kalorickým příjmem v den kdy můžete jíst. 

Celodenní hladovění je založeno na 1-2 dní v týdnu, kdy máte půst a tudíž tyto dny nekonzumujete potraviny. Tento druh ale nemá efektivnější účinek právě na shazovaní hmotnosti ani snížení tělesného tuku. 

Časově omezená konzumace jídla za den je v současnosti nejvíce rozšířená. Jedná se o variantu, kdy například 16-20 hodin jste bez konzumace jídla a poté 4-8 hodinové období pro konzumaci jídla. Studie o tomto přerušovaném hladovění říká že zde dochází k vyšší ztrátě humosnosti, ale zároveň i vyšší ztrátě svalové hmoty. Vyšší ztrátě svalové hmoty ale můžeme zabránit při vyšším příjmu bílkovin. 

Půsty mohou být vhodným stylem stravovaní například pro lidi, které jsou velice Pracovně, nebo jakkoliv jinak vytíženi, jelikož na jídlo nemáte čas. Mějte ale na paměti, že půst není tolik výhodný pro vrcholové sportovce, kteří mají tréninky i vícekrát denně a musí průběžně doplňovat glykogen.

Některé studie naznačují, že přerušované hladovění může mít několik zdravotních přínosů. Mezi tyto přínosy patří snížení hladiny inzulínu a zvýšení citlivosti na inzulín, podpora hubnutí a udržení zdravé váhy, zlepšení metabolického zdraví a snížení zánětu v těle. Důležité je mít na paměti to, že tyto půsty nejsou vhodné pro každého a měly by být prováděny s opatrností. Nejsou vhodné pro lidi s určitými zdravotními podmínkami, jako jsou diabetici, těhotné ženy, lidé s poruchami příjmu potravy nebo jedinci s jinými chronickými onemocněními. Pokud trpíte nějakými zdravotními obtížemi, konzultujte prvně půsty s lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík